REGULAMENTUL U.B. privind organizarea și desfășurarea concursului de ADMITERE 2025 la studii universitare de licență poate fi vizualizat aici.
METODOLOGIA F.T.O.U.B. privind admiterea la studiile universitare de licență poate fi vizualizată aici.
CALENDARUL examenului de ADMITERE la studii universitare de licență sesiunile iulie și septembrie 2025 poate fi vizualizat aici.
PRECIZĂRI PRIVIND ADMITEREA LA STUDII UNIVERSITARE DE LICENȚĂ
Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București oferă patru (4) programe de studii universitare de licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență socială și Artă sacră.
Înscrierile vor avea loc, în perioada: în curs de actualizare, după următorul program:
- Luni – Vineri: – între orele 09.00 – 14.00
– Interviu de Aptitudini socio-umane: în curs de actualizare – conform orei și programării care se vor afișa înaintea examenului;
– Interviu Dicție și aptitudini muzicale (pentru absolvenții de liceu – specializarea Teologie Pastorală): în curs de actualizare – conform orei și programării care se vor afișa înaintea examenului;
– Interviu Teologie Dogmatică (pentru toți candidații, exceptând specializarea Artă Sacră): în curs de actualizare – conform programării care se va afișa înaintea examenului;
– Proba de desen (pentru candidații la specializarea Teologie Ortodoxă- Artă Sacră): în curs de actualizare;
Afișarea rezultatelor: în curs de actualizare.
Confirmarea locurilor: în curs de actualizare.
Afișarea rezultatelor finale ale celei de a doua sesiuni: în curs de actualizare.
Toate probele aferente admiterii la programele: Teologie Ortodoxă Pastorală, Teologie Ortodoxă Didactică, Teologie Ortodoxă Asistență Socială și Artă Sacră se susțin în sediul Facultății (Str. Sf. Ecaterina, nr. 2, sector 4, București).
ACTELE NECESARE ÎNSCRIERII
– Fişa de înscriere şi Anexa; (formularul poate fi descărcat de aici);
– Diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, în original sau adeverință (în cazul liceelor la care nu s-au eliberat diplomele pentru promoția 2024) eliberată de către instituția de învăţământ, în care se menţionează media generală, notele la probele examenului de bacalaureat, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma;
– Certificatul de naştere – în copie legalizată sau în copie simplă (însoțită de original pentru certificare);
– Certificatul de căsătorie(unde este cazul) – în copie legalizată sau în copie simplă (însoțită de original pentru certificare);
– Dovada schimbării numelui pe cale administrativă (unde este cazul);
– Certificat sau adeverință de botez (original);
– Binecuvântarea chiriarhului;
– Adeverința medicală-tip, din care să rezulte că este apt pentru facultatea la care candidează;
– Diploma de licență și suplimentul/foaia matricola de la prima facultate absolvita (unde este cazul);
– Diploma de olimpic, în copie – numai pentru candidaţii care se înscriu ca olimpici. Se admit doar olimpicii cu diplome privind obținerea locurilor 1,2 sau 3 la fazele naționale ale concursurilor organizate de Ministerul Educației, la disciplinele aferente domeniilor de studii: Teologie (pentru programele: Teologie Ortodoxă Pastorală, Teologie Ortodoxă Didactică, Teologie Ortodoxă Asistență Socială) sau Arte vizuale (pentru programul: Artă Sacră). Olimpicii susțin doar probele eliminatorii.
– Trei fotografii tip buletin de identitate;
– Copie C.I. sau B.I.;
– Chitanța de achitare a taxei de înscriere la examenul de admitere, în cuantum aprobat de Universitatea din București. Restituirea taxei în cazul retragerii dosarului poate fi făcută doar până la finalizarea perioadei de înscriere. Pentru înscriere, taxa de înscriere în valoare de 250 RON se achită în sediul Facultății de Teologie Ortodoxă sau online Cont IBAN: RO46 RNCB0076010452620 062.
– Adeverinţă de la facultatea absolvită/în curs, din care să rezulte forma de finanţare (pentru persoanele care au absolvit/urmează o alta facultate de stat. Sunt exceptați candidații care au absolvit/urmează o facultate privată, cu taxă). În adeverința respectivă, trebuie făcută în mod expres mențiunea dacă, pe durata studiilor, persoana a beneficiat sau nu de orice tip de bursă. Numai pentru persoanele care solicită scutirea de taxă la înscriere la concursul de admitere, se vor prezenta documentele prevăzute în Metodologia organizării și desfășurării concusrului de admitere a Universității din București.
* Pentru înscrierea la examenul de admitere, candidaţii vor completa fişa-tip de înscriere, în care vor menţiona, sub semnătură proprie, toate datele solicitate în formularul respectiv.
Pentru candidații la programul Teologie Ortodoxă Pastorală – Extensia la Roma, dosarul de admitere, conținând documentele specifice solicitate de Direcția Relații Internaționale a Universității din București, se va încărca în platforma electronică pusă la dispoziție în acest scop, în perioada care se va comunica.
PROGRAME DE STUDII
1. Programul de studii universitare de licență: Teologie Pastorală
- Susținerea interviului de aptitudini socio-umane (admis-respins);
- Susținerea probei eliminatorii de dicție și aptitudini muzicale (admis-respins);
- Interviu la disciplina Teologie Dogmatică Ortodoxă (50% din media examenului de admitere);
- Media examenului de bacalaureat (50% din media examenului de admitere);
- Calcularea mediei examenului de admitere se va face astfel: 50% nota interviului + 50% media examenului de bacalaureat;
Notă:
- Criteriul de departajare în cazul în care, după calcularea mediei finale, doi sau mai mulți candidați obțin aceeași medie va fi nota obținută la Interviul de la disciplina Teologie Dogmatică Ortodoxă;
- Toți candidații, inclusiv cei licențiați, vor susține interviul la disciplina Teologie Dogmatică Ortodoxă, după aceeași tematică;
- Interviul de verificare a aptitudinilor socio-umane și proba eliminatorie de Dicție și aptitudini muzicale se susțin conform Hotărârii Sfântului Sinod Nr. 8286/29.10.2012.
2. Programele de studii universitare de licență: Teologie Didactică și Teologie Asistenţă Socială
- Susținerea unui Interviu de aptitudini socio-umane (admis-respins);
- Probă de examen: Interviu;
- Calcularea mediei examenului de admitere se va face astfel: 50% nota la interviu + 50% media examenului de bacalaureat.
3. Programul de studii universitare de licenţă: Artă Sacră
- Susținerea unui interviu de Aptitudini socio-umane (admis-respins);
- Probă de examen: Desen
- Tematica pentru Proba la Desen: Studiu după natură statică; draperie, diverse obiecte de mărimi şi culori diferite, mulaje, fragmente anatomice, etc.
- Tehnica de execuție: creion sau cărbune. Durata probei: 4 ore.
- Calcularea mediei examenului de admitere se va face astfel: 50% nota la Proba de Desen + 50% media examenului de bacalaureat;
Candidații de la specializarea Artă Sacră vor avea asupra lor următoarele materiale:
- Hârtie de desen – albă 50/70cm
- Planșetă de lemn – 50/70cm
- Creioane (B, B1, B2, etc.) sau cărbune de desen
- Gumă de șters
TEMATICA EXAMENULUI DE ADMITERE
I. Teologie Ortodoxă Pastorală, Teologie Ortodoxă Pastorală – extensie la Roma, Teologie Ortodoxă Didactică, Teologie Ortodoxă Asistență Socială (interviu la disciplina Teologie Dogmatică Ortodoxă):
- Revelația dumnezeiască (revelația naturală și supranaturală, căile de transmitere ale revelației supranaturale: Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție).
- Crearea lumii văzute. Crearea omului (originea omului, natura omului, omul ca protopărinte).
- Învățătura ortodoxă despre Biserică.
- Preacinstirea Maicii Domnului.
- Sfânta Taină a Botezului.
- Sfânta Taină a Euharistiei.
- Eshatologia particulară (învățătura creștină despre moarte, judecată particulară).
Bibliografie:
Pr. prof. dr. Isidor TODORAN, Arhid. Prof. Dr. Ioan ZĂGREAN, Teologia Dogmatică (manual pentru Seminariile teologice), Ed. Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1991 și edițiile ulterioare .
II. ARTĂ SACRĂ
Probă practică de examen: DESEN
Durata probei practice: 4 ore
- Tematica pentru Proba practică de desen: studiu după natură statică: draperie, diverse obiecte de mărimi şi culori diferite, mulaje, fragmente anatomice, etc.
- Tehnica de execuție : creion sau cărbune (durata probei: 4 ore).
- Calcularea mediei examenului de admitere se va face astfel : 50% nota la Proba de Desen + 50% media examenului de bacalaureat;
CIFRA DE ȘCOLARIZARE
În curs de actualizare.
COMPETENȚE OFERITE DE PROGRAMELE DE STUDII UNIVERSITARE DE LICENȚĂ FTOUB
-
-
-
-
-
- Grila de competențe Licență: Artă Sacră – Pictură bisericească;
- Grila de competențe Licență: Artă Sacră – Restaurare;
- Grila de competențe Licență: Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială;
- Grila de competențe Licență: Teologie Ortodoxă Didactică;
- Grila de competențe Licență: Teologie Pastorală și extensia Roma.
-
-
-
-