Cuvântul Decanului

Iubiți studenți, permiteți-mi, în calitate de decan, să vă urez un călduros bun-venit în comunitatea noastră academică. Trebuie să vă spun că ați ales cea mai bună Facultate de Teologie ortodoxă din țară, una dintre facultățile cu cea mai veche tradiție, ca făcând parte din cea mai veche instituție de învățământ din țara noastră, fostă Școală domnească, Școala de la Sf. Sava, ai cărei întemeietori au fost domnitorul Șerban Cantacuzino și Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu.

Pe urmele acesteia avea să se înființeze actuala Universitate din București, printre ai cărei întemeietori s-a aflat și Facultatea noastră. Vă aflați așadar nu doar în cea mai veche și de tradiție instituție teologică, cât și, cum spuneam, în cea mai de calitate. De aici, au plecat nume mari ale culturii noastre care au activat în toate domeniile vieții umanistice.

Facultatea noastră se mândrește cu o pleiadă de mari și savanți profesori, dintre care am să enunț doar câteva nume celebre: Constantin Erbiceanu, Nae Ionescu, Nichifor Crainic, Pr. Gala Galaction, Pr. Atanasie Negoiță, Pr. Dumitru Stăniloae, Teodor M. Popescu, Pr. Niculae Șerbănescu (ucenic al lui N. Iorga), Pr. Ioan Gh. Coman și mulți alții pe care o să-i puteți descoperi, avându-și numele consacrat în literatura de specialitate conținută de Biblioteca Facultății noastre, bibliotecă ce se cere descoperită.

Indiferent de specializarea pentru care ați optat, de programele masterale pe care le-ați ales – dintre cele mai variate (Studii de teologie istorică, Studii de ermeneutică biblică, Studii de doctrină și cultură creșină, Comunicare și comuniune, Turism și Patrimoniu religios, Artă sacră, Teologia și misiunea socială a Bisericii) –  pentru a vă consolida cunoștințele teologice și istorice vă vor sta la dispoziție profesori de maximă calitate, dintre care mulți și-au desăvârșit studiile doctorale sau/și postdoctorale în celebre Universități ale Europei.

Facultatea noastră, cu sprijinul Patriarhiei Române, vă va oferi și oportunitatea unor pelerinaje, extrem de utile mai cu seamă celor care aleg  să studieze programele masterale de Studii biblice, de Istorie și Tradiție, de Turism și patrimoniu religios, dar nu numai acestora, ci tuturor studenților merituoși ai noștri.

Vă veți putea bucura de parteneriatele Erasmus pe care facultatea noastră le are încheiate cu importante Facultăți de Teologie din întreaga Europă, fie că urmați programele de licență, fie pe cele de master.

Pe cei mai buni, facultatea noastră îi încurajează să continue studiile doctorale, de asemenea cu profesorii cei mai competenți, beneficiind de cele mai bune condiții, cu posibilitatea de a accesa fonduri spre a studia în străinătate, spre a accesa literatură din bibliotecile occidentale.

Veți descoperi, cu siguranță, lucruri noi, veți fi atrași de a vă însuși un mod de viață, până la a deveni ”lumina lumii și sarea pământului”, potrivit cuvintelor Mântuitorului Hristos.

Facultatea noastră își propune să fie una a misiunii creștine moderne, folosind mijloacele de comunicare modernă, înspre a oferi lumii de azi oameni pregătiți să răspândească mesajul Evangheliei lui Hristos, într-o lume ce pare din ce în ce mai înstrăinată de valorile credinței în El, cel care a Înviat pentru noi și pentru a noastră mântuire.

Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul” a Universității din București