Un nou master la Facultatea de Teologie

Adaugat de: Dragoș Cristian Gașpar

SPIRITUALITATE CREȘTINĂ ȘI VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ – program de master interdisciplinar inaugurat anul acesta la
Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București

 

În ultimii 40 de ani, numeroase studii și cercetări medicale au evidențiat efectele benefice vieții religioase asupra sănătății, în bolile coronariene, hipertensiunea arterială, bolile cerebro-vasculare, boala Alzheimer și demența, în reglarea funcției imunitare și a funcției endocrine, în evoluția cancerului, în calitatea motricitității (mobilitate și capacități fizice) și a sănătății, și în privința speranței de viață. În plus, viața spirituală are un impact benefic în configurarea răspunsului la stres, în cultivarea emoțiilor pozitive, în starea de bine, în cultivarea speranței și a optimismului, în consolidarea sentimentului unei vieți cu rost, în creșterea stimei de sine, în trăsăturile de caracter pozitive, reducând, totodată, incidența depresiei și a sinuciderilor, a anxietății și abuzului de substanțe, a delincvenței și instabilității maritale. Pe de altă parte, viața spirituală are un impact benefic asupra sănătății mintale, fapt surprins de numeroase studii științifice publicate în jurnale de specialitate în ultimii 30 de ani. Fiind remarcată o prezență mai redusă a tulburărilor mintale în viața persoanelor care practică viața spirituală, rate scăzute ale demenței, sinuciderii, stresului și depresie.

Aspecte ca acestea ne-au încurajat să conturăm o inițiativă pentru înființarea unui program de master destinat personalului auxiliar medical, medicilor, psihologilor, dar și teologilor, întrucât, în societatea de azi, dimensiunea caritabilă sau filantropică a slujirii Bisericii se împlinește pe mai multe planuri: prezența preoților de caritate în spitale și în instituțiile de asistență socială, înființarea și susținerea propriilor instituții de asistență socială și medicală (centre socio-medicale, policlinici, dispensare, cabinete medicale, puncte farmaceutice), dar și prin deschiderea către programe social-medicale în parteneriat, cu participarea preoților, a medicilor și farmaciștilor.

Totodată, înființarea acestui program de studii este justificată și de necesitatea formării unor persoane avizate care să reprezinte Biserica și să ofere răspunsuri competente la provocărilor contemporane cu privire la relația dintre sănătate și spiritualitate evidențiată de știință și la raporturile în care se află practica vieţii religioase şi sănătatea umană.

Din programa masterului, remarcăm cursuri cu tematică teologică, precum Antropologie ortodoxă, Cunoașterea lui Dumnezeu în Teologia Ortodoxă Contemporană, Teologie Fundamentală, Relația dintre Teologie și Știință, Remedii duhovnicești în contextul societății tehnicizate de astăzi, Spiritualitate ortodoxă: Ascetică și Mistică. Sunt prezente și cursuri situate la granița dintre teologie și științele medicale, cum ar fi Patologia spirituală sau Profilaxia îmbolnăvirii sau Medicina regenerativă. În fine, o parte importantă o ocupă cursurile cu tematică medicală  și interdisciplinară, cum ar fi Factorii de risc incriminaţi de Medicina modernă în apariţia bolilor cronice, Sănătate publică și Management, Antropologie Culturală, Psihiatrie și Eugenism, Istoria psihiatriei româneşti, Patografie culturală: Filozofie și Psihiatrie.

Cursurile prevăzute în program acoperă o paletă largă de subiecte care țin de istoricul raportului dintre medicină și spiritualitatea creștină, confluența dintre spiritualitate și sănătate în antropologia creștin ortodoxă, dar și teme de neuroștiințe, medicină integrativă și comunicare medicală.

Vor fi abordate teme specifice istoriei și antropologiei creștine, precum Raportul dintre trup și suflet în spiritualitatea ortodoxă, Elemente de istorie medicală și spiritualitate creștină. Unități și practici medicale în Imperiul Bizantin, Elemente de istorie medicală și spiritualitate creștină, Unități și practici medicale în Țările Române, Figuri reprezentative în istoria românească recentă la granița dintre medicină și spiritualitatea crestină, Elemente de medicină biblică.

În același timp, nu vor lipsi nici temele care privesc dialogul dintre știință și religie, dintre medicină și spiritualitate, precum Implicațiile tehnologiilor actuale asupra identității omului și a vieții sale personal-comunitare, Exercitiile spirituale ale filocaliei – abordare din perspectiva neurostiintelor contemplative, Influențele culturii asupra creierului și asupra sănătății.

În planul tematic vor mai fi prezente și aspecte care privesc rezultate recente în aria științelor medicale, de exemplu Medicina integrativă, Elemente de psihologie medicală și Elemente de medicină comportamentală, dar și subiecte aflate la confluența dintre medicină și spiritualitate, cum ar fi Actul medical și experiența credinței, o abordare creștin ortodoxă a psihoterapiei.

Programul va fi susținut de cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București și de la UMF Carol Davila din București.